Onthaal   |   Contact   |   Sitemap   | NL | FR
CD&V wil nationaal register voor gerechtsdeskundigen

CD&V heeft een wetsvoorstel ingediend om een nationaal register voor gerechtsdeskundigen in te voeren. Dat bestaat nu niet.

Kamerlid Sonja Becq (foto) zet de problemen bij de aanstelling van een gerechtsdeskundige op een rij. "De rechters hebben nogal wat moeite om een gepaste deskundige te vinden, de criteria om als deskundige erkend te worden zijn onduidelijk. De rechtbanken en hoven werken met officieuze lijsten van deskundigen, die niet gebaseerd zijn op hun kwaliteiten. Dat kan aanleiding geven tot misbruiken."

Volgens CD&V is het momenteel perfect mogelijk dat een deskundige wegens onregelmatigheden geschorst is voor de politierechtbank van Dendermonde, maar wel gevorderd kan worden voor een strafzaak in Gent.

Becq wil nu een nationaal register voor gerechtsdeskundigen. De rechtbanken zullen uit die lijst moeten kiezen.

Om als deskundige in het register te komen moet je minstens vijf jaar relevante beroepservaring hebben, een getuigschrift van goed gedrag en zeden kunnen voorleggen en nooit een veroordeling hebben opgelopen. Je moet je beroepscapaciteiten bewijzen en de nodige juridische kennis hebben. Je moet ook strikt volgens de deontologie van het beroep leven.

Tarieven

Becq geeft toe dat "de tarieven voor deskundigen aan de lage kant zijn en dat ze soms laattijdig worden uitbetaald." Volgens haar moet het parlement hiervoor samen met de minister van Justitie een oplossing uitzoeken.

In de Senaat diende Rik Torfs een soortgelijk voorstel in.

JDW
Archieffoto PhotoNews

Datum : 10/05/2012 13:18:02
Bron : Gazet van Antwerpen 08/05/2012